Leikki vahvistaa

Lapsi jäljittelee antaumuksella kaikkea kokemaansa; niitä tekoja, joita hän näkee ja tunnelmia, joita hän kokee ympärillään. Tämän jäljittelyn hän taitavasti muuntaa luovaksi leikiksi ja leikin avulla valloittaa maailmaa omakseen. Leikki liittää lapset toisiinsa, leikkiessään he saavat mahdollisuuden sosiaalisten taitojen kehittymiselle. Leikki luo myös edellytyksiä oppimisvalmiuksien monipuoliselle kehittymiselle.

kapyja

Leikkivälineemme ovat yksinkertaisia ja pelkistettyjä. Ne jättävät työtä lapsen mielikuvitukselle. Ne ovat aidoista luonnonmateriaaleista tehtyjä tai luonnosta kerättyjä, esim. kiviä, käpyjä ja simpukoita. Niistä lapsi voi kuvitella itselleen tarpeellisen leikkiä varten; simpukka voi toimia nuken ruokakuppina tai vaikka kännykkänä. Näin jäsentyy maailma ja sen lainalaisuudet ja samalla kehittyy tärkeä mielikuvituksen kyky, joka myöhemmin on pohjana aikuisen ajattelulle ja ongelmanratkaisukyvylle.

astioita

Kasvatuksen tulisi antaa lapselle mahdollisuuksia jäljittelyyn. Hänen ympärillään pitäisi olla aikuisia, jotka tekevät erilaisia töitä, sillä oikean työn tunnelma antaa virikkeitä lapsen leikkiin. Steinerpäiväkodissa aikuiset tekevät lasten kanssa kaikenlaisia kodintöitä: ruoanlaittoa, leipomista, siivousta ja pyykinpesua, sekä monenlaisia pihatöitä. Kodinomaisuus onkin tärkeä osa päiväkotia. Päiväkodin omassa keittiössä valmistetaan luomuraaka-aineista ruoka alusta alkaen itse.